Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cigányok szúrták sziven a veszprémi kézilabdacsapat sztárját,Marian Cozmat

2009.02.08


Információink szerint az egész ország területéről indultak emlékezők Veszprémbe. Szurkolók, együttérzők, jobbikosok tartanak a tragédia helyszínére. Kiss Róbert, a Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya elmondta, hogy délután a Gárda vezetése a korábbiaktól eltérően mégis úgy döntött, hogy egyenruhásan, szervezetten csatlakoznak a meggyilkolt román kézilabdázó emlékére rendezett megemlékezéshez. 40-50 gárdista indult Pest megyéből a helyszínre, ahol csatlakoznak hozzájuk a Vas, Fejér, Tolna, Győr-Sopron megyei gárdisták és természetesen a helyiek is. Az eseményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

19.25 A rettentő hideg és havas eső ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze a Sportcsarnok mellett Veszprémben. Informátorunk szerint legalább 2000 ember van jelen. A parkoló autók miatt szinte alig lehet közlekedni a környéken.

19.10 A román televízió (RTV) magyar sajtóforrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó társaságnak rendezetlen ügye volt egy másik, ugyanolyan magas férfival, akinek nyomát vesztették pénteken. Vele tévesztették össze a szórakozóhelyen Cozmat, tehát "véletlenül" ölték meg. Ez a legvalószínűbb feltételezés.

18.34 Óriási tömeg van Veszprémben. Folyamatosan érkeznek a szurkolók és az emlékezők. Információink szerint jövő héten a Gárda és a Jobbik figyelemfelhívó és tiltakozó nagygyűlést fog tartani Budapesten.

18.25 Szegedi tudósítónk tájékoztatása szerint a csongrádi megyeszékhelyen több százan gyújtottak gyertyát az elhunyt Marian Cosma emlékére. A tüntetés néma volt. Beszédet nem mondott senki, s transzparenseket sem engedtek be a helyszínre a szervezők.

18.15: Egy veszprémi taxisofőr elmondása szerint a 30 fős cigánybanda társuk csütörtöki, börtönből való szabadulást "ünnepelte" a Patrióta nevű szórakozóhelyen. Informátorunk is megerősítette, hogy a cigányok fizetés nélkül akartak távozni a szórakozóhelyről. A pultos hölgy kifogásolta a viselkedésüket, ezt a cigányok sérelmezték, fenyegették az alkalmazottat. A kézilabdázók a hölgy segítségére siettek. Szó szót követett, hamarosan előkerültek a kések a cigányok zsebeiből, s bekövetkezett a tragédia.

A Jobbik visszahozná a csendőrséget és visszaállítaná a halálbüntetést

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenéssel értesült a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosságról, amelynek áldozata Marian Cozma válogatott kézilabdázó volt. A világhálón keringő információk szerint a bűnösök cigány származású személyek voltak.

Elvárjuk a rendőrségtől az elkövetők mielőbbi letartóztatását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozását!

Az utóbbi időszakban elszabaduló agresszív bűncselekmények azt bizonyítják, hogy a kormány a közbiztonság területén is teljes csődöt mondott. A rendőrség képtelen az emberek biztonságának garantálására, képtelen a tettesek kézrekerítésére, a nyilvánosság elől elhallgatja a nyomozási eredményeket, és amennyiben nagy ritkán mégis sikerülne az elkövetők elfogása, a magyar igazságszolgáltatás évekig ül az egyértelmű ügyeken, hogy aztán felkavarva a társadalom nyugalmát, megfelelő szankciók nélkül küldje vissza az emberek közé a gyilkosokat. A kialakult helyzet a jelenlegi parlamenti pártok bűne, amelyek húsz éve tehetetlenek.

A Jobbik az Országgyűlésben elsőrendű feladatának tekinti majd a közbiztonság megteremtését. Az országban erős rendőrséget, vidéken csendőrséget kell felállítani. Az igazságszolgáltatásban a büntetési tételek szigorítására és az eljárások gyorsítására van szükség. A Jobbik véget vet a "welness" börtönök világának, ahol a szabadságvesztésüket töltők konditermekben és tévészobákban lógatják a lábukat két bűncselekmény elkövetése között. Amennyiben szükségessé válik, mindent meg fogunk tenni hazánkat a halálbüntetés visszaállításában megakadályozó jogi kötelezettségek eltörléséért. Elég volt!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke

A parlamenti pártok reagálásai:

MSZP: Mély felháborodással értesültünk a veszprémi kézilabdásokkal történt tragédiáról. Marian Cozma halála és csapattársainak sérülése súlyos csapás a veszprémieknek, a sportot szeretőknek és az egész országnak.

Mélyen együtt érzünk az elhunyt családjával, a sérültek mielőbbi felépülését kívánjuk. Meggyőződésünk, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen aljas cselekedet elkövetőit a lehető legrövidebb időn belül kézre kerítsék.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese
Pál Béla, az MSZP országgyűlési képviselője
Katanics Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője

A kormányszóvivő szerint az első információk alapján jó esély van arra, hogy a rendőrség hamar kézre keríti azokat, akik részt vettek a veszprémi kézilabdások elleni gyalázatos támadásban.

A kormányszóvivő közölte: az országos rendőrfőkapitány tájékoztatta az ügy állásáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, és tájékoztatást kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Hangsúlyozta: az igazságügyi és rendészeti miniszter arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy haladéktalan, gyors, határozott és erőteljes lépéseket tegyen annak érdekében, hogy elfogják a tetteseket. Gyenesei István, a sportért is felelős miniszter elindult a helyszínre - fűzte hozzá.

Daróczi Dávid kitért arra is: a kormány tagjai megdöbbentéssel értesültek arról, hogy mi történt Veszprémben, sajnálatukat és részvétüket fejezték ki a családtagoknak.

SZDSZ: Az SZDSZ tragikusnak tartja azt, ami ma hajnalban történt az MKB Veszprém kézilabdacsapat játékosaival.
A liberális párt és veszprémi szervezete osztozik az elhunyt Marian Cozma családjának gyászában, a csapat és a szurkolók fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesült játékosoknak. A Szabad Demokraták Szövetsége bízik abban, hogy az elkövetőt mihamarabb megtalálja a rendőrség, és az ügyet teljes egészében ki tudják vizsgálni a hatóságok.

Fidesz: A Fidesz megdöbbenve áll az MKB Veszprém kézilabdacsapat játékosait ért brutális támadás előtt, és követelik, a rendőrség azonnal kerítse kézre az elkövetőket - közölte a párt frakcióvezetője vasárnap.

Navracsics Tibor közleményében azt írta, együtt éreznek az áldozat és a sérültek családjaival, a veszprémi szurkolókkal, és valamennyi kézilabdabaráttal, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.

MDF
: A Magyar Demokrata Fórum hónapok óta figyelmeztet, hogy a rendőrséget meg kell erősíteni. A veszprémi eset az utolsó figyelmeztetés a kormány számára, hogy az érezhetően terjedő erőszakot megfékezze. Az emberek jogbiztonságba vetett hite megrendült, és ha ez így folytatódik, a mindennapok részévé válik a bosszú és az önbíráskodás.

Korábban írtuk:

Veszprém - Szóváltást követően mellkason szúrták ma hajnalban egy veszprémi szórakozóhelyen az MKB Veszprém KC beállósát, Cozma Mariant, aki életét vesztette, két játékost pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A megyei főkapitányság szóvivője elmondta: az eddigi információk szerint Veszprém egyik szórakozóhelyén tartózkodott a kézilabdacsapat több tagja, akik szóváltásba keveredtek egy másik társasággal.

Dr. Váradi Piroska elmondta: a dulakodás következtében Cozma Mariant mellkason szúrták, aki a kórházba szállítást követően életét vesztette, másik két játékost, Ivan Pesicet és Zarko Sesumot súlyos sérülésekkel szállították a veszprémi kórházba.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

Információink szerint Zarko Sesum koponyalapi törést szenvedett, az információk szerint fél szemére megvakult, míg Ivan Pesicsnek a veséjét szúrták meg, amelyet el is kellett távolítani. A horvát kapust megoperálták. Mindkettőjüket az intenzív osztályon ápolják.

Délelőtt 10 órától gyülekeznek a szurkolók a tragédia helyszínén, hogy kifejezzék együttérzésüket.

Cozma Marian tegnap még pályára lépett a Balatonfüred elleni megyei rangadón, amit 42-23-ra megnyert az MKB Veszprém. A román válogatott négy gólt szerzett.

Az ország több részén lesznek megemlékezések ma 16.00-tól. Budapesten, Szegeden, Győrben és természetesen Veszprémben is.

A Gazeta Sporturilor román lap internetes oldalán megjelent információk szerint cigány banda volt az elkövető. Közben egy szemtanú olvasónk is megerősítette, hogy a brutális gyilkosok cigányok voltak. "A tánctér egyszer csak szétnyílt, és ott feküdt Cozma..." A hazai rendőrség egyelőre hallgat. Ahogy Kiskunlacháza ügyében is...

A román prosport.ro információi szerint Zarko Sesum édesapja a legnagyobb szerb őrző-védő kft. tulajdonosa, aki kijelentette, megbosszulják azt, ami a fiával történt. A román sportlap úgy tudja, 3-400 szerb Arkan-harcos készül Magyarországra, hogy "felelősségre vonják" azokat, akik kiprovokálták a kézilabdázók elleni incidenst.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.